Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Astraea Turbo Snail



Επιστημονική ονομασία: Astraea Tecta
Επίπεδο φροντίδας: Εύκολο.
Reef Συμβατότητα: Ναι.
Συνθήκες νερού: 22C - 26C, dKH 8 - 12, pH 8.1 - 8.4, sg 1.023 - 1.025.
Μέγεθος: 2,5εκ.
Οικογένεια: Astraeinae

 Το σαλιγκάρι Astraea Turbo snail έχει ένα μοναδικό καβούκι και μεγάλη όρεξη για τα φύκη.
Σε αντίθεση με πολλούς κατοίκους που το κάτω μέρος τους έχει μονότονα χρώματα για να μπορούν να κρύβονται καλύτερα, το Astraea Turbo snail μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα κοχύλι σε σχήμα πυραμίδας με όμορφα χρώματα.
Δεδομένου ότι κάποια σαλιγκάρια του συγκεκριμένου είδους έχουν στο κέλυφος προεξοχές που τους δίνουν ένα σχήμα άστρου, είναι γνωστά επίσης με την ονομασία Astraea Star snail ή Astraea Conehead snail.
Αν και είναι αρκετά ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς το συγκεκριμένο σαλιγκάρι στο ενυδρείο του, το Astraea Turbo snail παίζει μεγάλο ρόλο στον καθαρισμό του ζωντανού βράχου γιατί τρέφεται με την άλγη που σχηματίζεται πάνω του.
Κάποιοι χομπίστες αναφέρουν πως κάνει τόσο καλή δουλειά με την άλγη, που κρατάει το ενυδρείο καθαρό και βοηθάει στην πρόληψη για την περαιτέρω ανάπτυξη της άλγης.
Το ενυδρείο θα πρέπει να του παρέχει άφθονες κρυψώνες αλλά και χώρο για να περιφέρεται.
Εκτός από τον ζωντανό βράχο, θα καθαρίσει πολύ καλά και τις γυάλινες επιφάνειες του ενυδρείου.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο σαλιγκάρι δεν είναι γνωστό για τις ορειβατικές του ικανότητες, όπως άλλα σαλιγκάρια της ίδιας οικογένειας.
Γιαυτό θα πρέπει να προσέχετε σε περίπτωση που πέσει από κάπου ή που αναποδογυρίσει, να το βοηθήσετε να επανέλθει ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να τρέφεται.
Όπως και άλλα ασπόνδυλα, το Astrea Turbo snail είναι ευαίσθητο στα νιτρικά, και δεν μπορεί να ανεχτεί φάρμακα που έχουν ως βάση τον χαλκό.
Ο εγκλιματισμός του στο ενυδρείο ειναι προτιμότερο να γίνει σταδιακά, συνιστάται η μέθοδος της στάλαξης, παρόλο που μπορεί να πάρει πάνω από 2 ώρες, και αυτό γιατί ακόμα και μια μικρή παραμετροποίηση στις τιμές του νερού μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα.
Αν η τροφή που του παρέχει το ενυδρείο δεν επαρκεί, μπορεί να τραφεί με ζεματισμένο μαρούλι ή σπανάκι, ή με ταμπλέτες που έχουν ως βάση λαχανικά ή δημητριακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: